KONYA .. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE
DEĞİŞİK İŞ NO: .. D.İş
İTİRAZ EDEN : …..
MÜDAFİİ : Av. Hasan Basri SARI
Feritpaşa Mh. Ulaşbaba Cd. Mustafa Kaya İş Merkezi No 24/301, Selçuklu/Konya
KONU : El koyma kararına karşı itirazlarımızın sunulmasından ibaret dilekçemizdir.
TEBLİĞ TARİHİ : İşbu karar müvekkile tebliğ edilmemiş olup, tarafımızca haricen öğrenilmiştir.
AÇIKLAMALAR :
Yukarıda değişik iş numarası belirtilen dosya kapsamında; Cumhuriyet Savcılığının … Tarih ve … Soruşturma sayılı yazısı doğrultusunda … Sulh Ceza Hakimliğince verilen işbu karar neticesinde, müvekkilin aşağıdaki mallarına El Konulmuştur;
……
Müvekkile ait yukarıda belirtilen malvarlıklarına binaen alınan işbu El Koyma kararı usul ve yasaya aykırıdır. Kararın açıkça yasaya aykırı olması nedeniyle, kaldırılmasını talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
**EL KOYMA KARARI, MÜVEKKİLE TEBLİĞ EDİLMEMİŞTİR.
Müvekkilin malvarlığı değerlerine el konulması kararı, müvekkile tebliğ edilmemiştir. Müvekkil, … tarihinde yukarıda bahsedilen … Plakalı … marka aracı, …. devretmek üzere notere gitmiştir. Noter işlemleri esnasında taşınmazın üzerinde tedbir kararının olduğu müvekkile bildirilmiş ve müvekkil işbu haricen öğrenmenin akabinde durumu tarafımıza izah etmiştir. Yaptığımız incelemeler neticesinde; yukarıda değişik iş numarası belirtilen dosya kapsamında, Müvekkilin tüm mal varlığı üzerine tedbir konulduğu ve tedbir talebinin ise Cumhuriyet Savcılığının …. Tarih ve ….. Soruşturma sayılı yazısı doğrultusunda talep edildiğini ve … Sulh Ceza Hakimliğince işbu kararın tedbir kararının verildiğini haricen öğrenmiş bulunmaktayız. Haricen edindiğimiz bilgiler doğrultusunda konuya vakıf olunabilmiş ve işbu itiraz dilekçesi hazırlanabilmiştir.
MÜVEKKİLİN İSNAT EDİLEN SUÇU İŞLEDİĞİNE DAİR SOMUT BİR DELİL MEVCUT DEĞİLDİR.
Müvekkilin isnat edilen suçu işlediğine dair herhangi bir somut delil bulunmamaktadır. Hal böyle iken müvekkilin tüm mal varlıklarına el konulması, müvekkilin mülkiyet hakkını kati surette zedelemektedir. … Sulh Ceza Hakimliğince el konulmasına karar verilen söz konusu malların, haksız şekilde müvekkilin işlediği isnat edilen suç ile herhangi bir ilgisi de bulunmamaktadır. İşbu haksız karar nedeniyle müvekkil, geri dönülemez maddi ve manevi zararlar yaşamaktadır.
TEDBİR KARARI VERİLİRKEN İZLENEN USUL, YASAYA AÇIKÇA AYKIRIDIR.
… Sulh Ceza Hakimliğinizce, tedbire gerekçe gösterilen 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 128. Maddesinde taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre;
“Soruşturma veya kovuşturma konusu suçun işlendiğine ve bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebebi bulunan hallerde, şüpheli veya sanığa ait;
a) Taşınmazlara,
b) Kara, deniz veya hava ulaşım araçlarına,
c) Banka veya diğer malî kurumlardaki her türlü hesaba,
d) Gerçek veya tüzel kişiler nezdindeki her türlü hak ve alacaklara,
e) Kıymetli evraka,
f) Ortağı bulunduğu şirketteki ortaklık paylarına,
g) Kiralık kasa mevcutlarına,
h) Diğer malvarlığı değerlerine, Elkonulabilir denmektedir.
İlgili madde gereğince, birtakım katalog suçlar yönünden soruşturma ve kovuşturma kapsamında bu suçların işlendiğine dair kuvvetli şüphelerin olması halinde her türlü hak ve alacağa el konulabileceği hatta bahsi geçen değerlerin şüpheli veya sanıktan başka bir kişinin zilyetliğinde bulunması halinde dahi el koyma işlemi yapılabileceği düzenlenmiştir. Kanun maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere, el koyma kararının verilebilmesi için “suçun işlendiğine dair ve söz konusu malların bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphe” mevcut olmalıdır. İşbu olayımızda ise, isnat edilen suçun işlendiğine dair herhangi bir somut delil mevcut değildir. Bu nedenlerle, kanuna aykırı olan bu tedbirin beklenmeksizin derhal kaldırılması gerekmektedir.
İŞBU TEDBİR KARARI, ÖLÇÜSÜZ BİR ŞEKİLDE TESİS EDİLMİŞTİR.
Müvekkilimizin, isnat edilen suçu işlediğine daier herhangi bir somut delil mevcut değilken, müvekkilimizin tüm mal varlıkları üzerine tedbir konulması ölçüsüz ve hukuka aykırı olmuştur. Zira kanunda açıkça belirtildiği üzere, “Taşınmaz, hak ve alacaklara el koyma tedbirinin uygulanabilmesi için, soruşturma ya da kovuşturma konusu suçun işlendiğine ve bu suçlardan elde edildiğine dair ‘somut delillere dayanan kuvvetli şüphe’ nedeninin bulunması zorunludur.” Basit el koyma için “yeterli şüphe nedeninin” varlığı yeterli olurken, malvarlığı ve malvarlığı değerlerine el koyma işleminin yapılabilmesi ancak “somut delillere dayanan kuvvetli şüphe nedeninin varlığına” bağlıdır. Müvekkil açısından kuvvetli şüphe olduğu kanaati yaratacak herhangi bir somut delil mevcut değildir. Belirtilen nedenlerle Müvekkilimiz atfedilebilecek bir suçun mevcut olmaması nedeniyle aleyhine olarak … Sulh Ceza Hakimliğince verilen işbu karar açıkça TCK ve CMK’ya aykırıdır.
….. PLAKALI ARAÇ MÜVEKKİLE AİT DEĞİLDİR.
… Sulh Ceza Hakimliğinin kararı neticesinde El konulmasına karar verilen … Plakalı 2000 model .. marka araç, müvekkilimiz tarafından .. yılında .. isimli kişiye devredilmiştir. Söz konusu aracın maliki .. isimli şahıs olup, yalnızca taraflar arasında resmi devir işlemleri gerçekleştirilmemiştir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, tarafların noterde söz konusu araca ilişkin devir işlemlerini yapacakları esnada müvekkil, işbu tedbir kararından haberdar olabilmiştir. Her ne kadar resmiyette halihazırda söz konusu aracın maliki müvekkil görünse de, söz konusu araç yaklaşık … evvel bedeli mukabilinde … devredilmiştir. Hal böyle iken mülkiyeti müvekkile ait olmayan araca el konulması hukuka kati surette aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca söz konusu aracın sahibi …. , işbu durumdan mütevellit müvekkile ciddi manada baskı yapmakta ve müvekkili zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle, öncelikle tüm malvarlıkları üzerindeki El Koyma kararının kaldırılmasını, hakimliğinizce aksi kanaatte olunması halinde ise müvekkilin daha fazla mağdur olmasını bir nebze olsun engelleyebilmek amacıyla … Plakalı … marka araç hakkındaki el koyma kararının kaldırılmasını evleviyetle talep ederiz. Ayrıca belirtmek isteriz ki, ölçüsüz ve orantısız olarak uygulanan işbu tedbir kararı nedeniyle müvekkilin uğradığı /uğrayacağı zararlardan dolayı tazminat talep haklarımızı saklı tutuyoruz.
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda arz ve izah olunan ve re’sen değerlendirilecek sebeplerle;
–İşbu haksız El Koyma kararının ivedilikle Kaldırılmasına,
–Hakimliğinizce, müvekkilin tüm malvarlıkları hakkındaki el koyma kararının kaldırılması hususunda aksi kanaatte olunması halinde, yukarıda belirtilen sebepler doğrultusunda ekseriyetle .. Plakalı … marka araç hakkındaki el koyma kararının kaldırılmasa, karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. (tarih)
İtiraz Eden
…..
Müdafii
Av. Hasan Basri SARI
(e-imzalıdır)