RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA, TAŞIMA, SATIN ALMA & SİLAH TİCARETİ (KAÇAKÇILIĞI) SUÇLARI
Ruhsatsız silah ve mermi bulundurma, taşıma, satma veya satın alma suçları; 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Uygulamada bu suçlar 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçları olarak da geçmektedir. Ateşli silahlardan kasıt; ateşli silah, tabanca, tam otomatik silah ve yivli av tüfeğidir. Bilindiği üzere bir silahın, taşıma ya da bulundurma ruhsatı beş yıl boyunca geçerlidir ve belli şartlar dahilinde her beş yılda bir yenilenmektedir. Beş yıllık geçerlilik süresinin dolmasının akabinde altı ay içinde ruhsatın yenilenmemesi halinde, ruhsat iptal edilir.
6131 Sayılı Kanununa muhalefet suçları, aşağıdaki seçimlik hareketlerden biri ve birkaçı ile işlenmektedir;
1- Ruhsatsız Silah Bulundurma
2- Ruhsatsız Silah Taşıma
3- Ruhsatsız Silah Satın Alma
4- Ruhsatsız Silah Satma.
Şimdi bu suçları ayrı ayrı değerlendirelim;
1- Ruhsatsız Silah Bulundurma
Bir silahın, bulundurma ruhsatı olmadan evde veya iş yerinde bulundurulması, bu suçu oluşturmaktadır. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilmektedir. 6131 sayılı kanuna aykırı olarak ruhsatız silah bulunduranlar, BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS VE OTUZ GÜNDEN YÜZ GÜNE KADAR ADLÎ PARA CEZASI ile cezalandırılırlar.
2- Ruhsatsız Silah Taşıma
Taşıma ruhsatı olmayan bir kimsenin, silahı üzerinde bulundurması ile oluşan suç tipidir. Taşıma ruhsatı olan bir silahın ruhsat süresi dolduğu halde ruhsatın yenilenmemesi halinde de ruhsatsız silah taşıma suçu oluşmaktadır. 6131 sayılı kanuna aykırı olarak ruhsatız silah taşıyanlar, BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS VE OTUZ GÜNDEN YÜZ GÜNE KADAR ADLÎ PARA CEZASI ile cezalandırılırlar.
3- Ruhsatsız Silah Satın Alma
Bir kimsenin, bireysel ihtiyacı için taşıma ve bulundurma ruhsatı olmayan bir silahı satın alması nedeniyle oluşan suç tipidir. Kişinin, bireysel ihtiyacı için değil de ticari sebeple silah satın alması halinde ise aşağıda yer vereceğimiz silah ticareti suçu oluşacaktır. 6131 sayılı kanuna aykırı olarak kişisel kullanımları için ruhsatız silah satın alanlar, BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS VE OTUZ GÜNDEN YÜZ GÜNE KADAR ADLÎ PARA CEZASI ile cezalandırılırlar.
!!!! İlk üç başlık için ortak hükümler;
—Ateşli silah veya mermilerin sayı veya nitelik bakımından vahim olması halinde beş yıldan sekiz
yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
—Ateşli silahın bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde verilecek ceza bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüz güne kadar adlî para cezasıdır.
—Ateşli silahlara ait mermilerin pek az sayıda bulundurulmasının veya taşınmasının mahkemece vahim olarak takdir edilmemesi durumunda hükmolunacak ceza altı aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıdır.
Dikkat; Kuru sıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştüren kişi, BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS VE OTUZ GÜNDEN YÜZ GÜNE KADAR ADLÎ PARA CEZASI ile cezalandırılır.
4- Ruhsatsız Silah Satma / Silah Ticareti (Kaçakçılığı) Suçu
6131 sayılı kanuna göre;
“*Her kim bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.”
*Yukarıda belirtilen suçların iki veya daha çok kişi tarafından birlikte işlemesi halinde, failler hakkında sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
*Yukarıdaki fiillerin; suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar bir kat artırılır.
*Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılır. Nitelik bakımından vehamet arz eden silahların sayısı 10 ADET VEYA DAHA AZ ise bu fıkra uygulanacaktır.
*Bu ateşli silahlar ile benzerlerinin miktar bakımından vahim olması halinde, yukarıda bahsedilen cezalar bir kat artırılır. Nitelik bakımından vehamet arz eden silahların sayısı 10 ADETTEN FAZLA ise bu fıkra uygulanacaktır.”
ŞİKAYET SÜRESİ, ZAMANAŞIMI VE UZLAŞMA
*6136 sayılı kanuna muhalefet suçları, uzlaştırma kapsamında olan suçlardan değildir. Bu nedenle bu suçlarda uzlaştırma yoluna gidilmez.
*6136 sayılı yasaya muhalefet suçları, şikayete tabi suçlar kapsamında değildir. Bu nedenle re’sen soruşturma ve kovuşturma yapılır. Ayrıca herhangi bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Şikayetten vazgeçme durumunda da ceza davasının düşmesi söz konusu olmaz.
*6136 sayılı yasaya muhalefet suçlarında olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.
6136 SAYILI KANUNA MUHALEFET SUÇLARINA İLİŞKİN EMSAL YARGITAY KARARLARI

YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2018/1530
Karar : 2020/13123
Tarih : 10.06.2020
“Sanıkların, tüm aşamalarda ruhsatsız tabancanın diğer sanığa ait olup elinde poşetler olduğu için geçici olarak sanık …’a verdiği sonrasında polislerin geldiğini belirtmeleri karşısında, sanık …’ın çok kısa bir zaman diliminde silahı alıp üstünde tutması eyleminin ruhsatsız tabanca taşımak suretiyle 6136 sayılı Yasaya aykırılık suçunu oluşturmadığı gibi, sanığın silahı polisler gelmeden önce alması nedeniyle suç delillerini gizleme suçundan, cezalandırılmasına yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından atılı suçtan beraati yerine yazılı şekilde karar verilmesi yasaya aykırıdır.”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2019/25550
Karar : 2022/18480
Tarih : 06.12.2022
“Silah ticareti yaptığına dair bilgi ve belge bulunmayan sanığın ruhsatsız olarak taşıdığı 1 adet tabancayı kişisel gereksinimi karşılamak için Suriye’den satın alarak yurda sokmak ve taşımak biçimindeki eyleminin, 6136 sayılı Kanunun 13/1. mad. uyduğu gözetilmeden, suç vasfında hataya düşülerek anılan Yasanın 12/1. maddesi uyarınca mahkumiyetine hükmedilmesi yasaya aykırıdır.”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2016/11729
Karar : 2017/11253
Tarih : 12.10.2017
“Sanık …’ın olayda bir adet ruhsatsız tabanca kullanması ve üst aramasında bir adet sustalı bıçak ele geçirilmesi karşısında, eylemin tek suç olarak kabulü ile TCK.nun 44. maddesinde düzenlenen fikri içtima kuralı uyarınca en ağır cezayı gerektiren fiilden hüküm kurulması, buna göre de 6136 sayılı Kanunun 13/1. madde ve fıkrasında tanımlanan ruhsatsız tabanca taşımak suçundan dolayı silah sayısı dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle ceza tayini gerektiği gözetilmeden, sanık hakkında ayrıca 6136 sayılı Kanunun 15/1. madde ve fıkrasında tanımlanan yasak niteliği haiz bıçak taşımak suçundan da mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır.”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2021/16571
Karar : 2022/817
Tarih : 18.01.2022
“Sanığın polis çevirmesi sırasında üzerinde bulunan ruhsatsız silahı aynı araçta bulunduğu …’a verdiği, …’ında kolluk görevlilerine silahın kendisine ait olduğunu söylemesi üzerine 6136 s. Kanun’a muhalefet suçundan yargılandığı dosyada, hükümden önce sanığın silahın kendisine ait olduğunu kabul ettiği olayda; sanığın hakkında yapılacak soruşturmadan kurtulmak amacıyla …’ı 6136 s. Yasaya muhalefet suçunu üstlenmeye azmettirdiği gözetilmeden suçun vasfında hataya düşülerek iftira suçundan hüküm kurulması yasaya aykırı, sanığın işlemiş olduğu suç üstlenme suçunun ise basit yargılamaya tabii olduğu”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2020/14842
Karar : 2022/5324
Tarih : 30.03.2022
“sanığın aracında yapılan aramada, özel yapım fişekleriyle birlikte ele geçirilen kuru sıkıdan çevrilme bir adet ruhsatsız tabanca ve bir adet yasak bıçak ele geçirildiği, elde edilen tabanca ve bıçağın, 6136 sayılı Kanun kapsamında değerlendirildiğinin uzmanlık raporu ile belirlendiği olayda; sanığın eylemin tek suç olarak kabulü ile TCK.nın 44. mad. fikri içtima kuralı uyarınca en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı sadece 6136 sayılı Kanunun 13/1. mad. ruhsatsız tabanca taşımak suçundan dolayı silah sayısı dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini gerektiği gözetilmeden, eylem bölünerek ve suç vasfında da yanılgıya düşülerek sanık hakkında 6136 s. Kanunun 13/3. ve 15/1. maddeleri gereğince ayrı ayrı mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır.”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2021/4671
Karar : 2023/2070
Tarih : 05.04.2023
“Kriminal rapora göre, ateşleme iğnesinin ön bölümünün deforme olması nedeniyle çap ve tipine uygun fişekleri patlamayan dava konusu ruhsatsız silahın, bir silah ustasının aletli müdahalesi ile arızasının giderilerek çalışır duruma gelmesi halinde, 6136 sayılı Yasa’ya göre silah vasfını kazanabileceğinin belirtilmesi, bunun yanında sanıktan elde edilen iki adet 9 mm fişeğin patlatılıp mermilerin sağlam olduğunun anlaşılması karşısında; eyleminin, 6136 sayılı Kanun’un 13/1 mad. suçu oluşturduğu gözetilmeksizin, sanığın atılı suçtan mahkumiyeti yerine yazılı şekilde beraatine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.”
YARGITAY SEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
Esas : 2021/2458
Karar : 2023/2260
Tarih : 12.04.2023
“kolluk birimi tarafından yapılan yol uygulamasında servis şoförlüğü yapan sanığın aracının şüpheli hareketleri üzerine durdurulduğu, araçta sadece sanığın bulunduğu, SCH’nin önleme arama-elkoyma kararına istinaden usulüne uygun yapılan aramada sağ ön yolcu tarafındaki torpido gözünde, uzmanlık raporuna göre 6136 sayılı Yasa kapsamına giren 1 adet 919mm çaplı yarı otomatik tabanca, şarjöründe 14 adet 919mm çaplı mermi ele geçtiği, sanığın silahın kendisine ait olmadığını savunduğu, diğer sanığın ise sanığın servis şoförlüğü yaptığı işyerinde çalıştığını ve olaya konu silah ile mermileri kendisinin araca koyduğunu, silahı tanımadığı birinden satın aldığını ikrar etmesi karşısında; araç içinde usulüne uygun arama yapılmadığı ve hukuka aykırı şekilde delil elde edildiği gerekçe gösterilerek, sanığın sübut bulan ruhsatsız silah taşıma suçundan mahkumiyeti yerine yazılı şekilde beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.”